En expert på förebyggande och sjukdomsbehandlande tandvård för att du ska ha en god munhälsa livet ut.
Tandhygienistens roll och kompetens är att undersöka, ställa diagnos på karies och tandlossning, förebygga detta och behandla din eventuella tandlossningssjukdom. Helt enkelt en expert på förebyggande och sjukdomsbehandlande tandvård för att du ska ha en god munhälsa livet ut
Daglig skötsel av tänderna är det säkraste sättet att hålla en god munhälsa – men ibland behövs det behandling hos tandhygienist. Du kan vara i behov av regelbunden tandstensborttagning eller annan behandling av tandlossningssjukdom eller karies. Tandhygienisten är även expert på att visa, informera och instruera dig med olika hjälpmedel för att du själv ska kunna sköta om dina tänder.
En brush-up med Airflow är en smärtfri och perfekt behandling för dig som vill få tänderna en aning ljusare i nyans utan tandblekning. Ett skonsamt sätt att rengöra tänderna, bli av med missfärgningar och beläggningar. Det tar effektivt bort missfärgningar från kaffe, te, rökning och snusning. Med en kombination av salt, vatten och luft blästras, putsas och poleras tänderna för att bli ljusare och fräscha. Den kommer effektivt åt mellan och bakom tänderna där tandborsten inte kommer åt. Klicka på länken för att se före- och efterbilder.
Det viktigaste för en god munhälsa och för att inte riskera hål eller akuta besvär med tänderna är tandborstning 2 gånger om dagen med 2 centimeter fluortandkräm i 2 minuter. Dessutom stärker daglig munsköljning, som innehåller 0,2% fluor, tandens emalj och skyddar mot karies. Det är även viktigt att ha en god kosthållning, äta mindre sötsaker och läsk såväl som inte småäta. I tillägg till tandborstning är rengöring med tandtråd eller mellanrumsborstar viktigt för att få rent hela tanden och inte bara tandens utsidor.
Tandsten bildas av mjuka beläggningar som fastnar vid och på tänderna och så småningom blir hårt. Den blir helt enkelt förkalkad, ungefär som kalk man får i badrummet. Tandstenen kan du inte ta bort själv utan tandhygienisten hjälper dig med det med olika metoder som ultraljud, Airflow och handinstrument.
Längesen sist? Just nu kampanj på komplett undersökning för 499:-. Du får kostnadsförslag på behandling, vare sig det är för en vanlig lagning eller omfattande tandstensborttagning, och kan använda ditt allmänna tandvårdsbidrag för att göra avdrag på behandlingen och tillgodogöra dig eventuellt högkostnadsskydd. Erbjudandet gäller för nya patienter.
”Har inte varit hos någon tandläkare på flera år då jag har en enorm skräck för vad jag än måste göra där. Räcker att komma in i väntrummet så får jag panik. Men här tog de sig tid att prata lugnande när jag kom in. Fick träffa en otrolig tandläkare och underbar sköterska. Känns verkligen att jag hittat rätt. Kan nog inte finnas ett bättre ställe att gå till”
Att ta bort ytlig tandsten är i regel smärtfritt. Sitter tandstenen på djupet, under tandköttet, rekommenderar vi alltid någon form av lokalbedövning för att minska risken för obehag – i form av salva, gel, bedövande munskölj eller vanlig lokalbedövning.
Kostnaden för att ta bort tandsten beror på mängden tandsten och om det finns tandlossningssjukdom som måste behandlas. Efter en fullständig undersökning får du en kostnadsberäkning för tandstensborttagning såväl som annan behandling.
Tandsten i kombination med bristfällig munhygien eller rökning kan orsaka en tandköttsinflammation och leda till, samt öka risken för, tandlossningssjukdom. Just därför är det viktigt att ta bort tandsten och gå på regelbundna undersökningar för att upptäcka tandköttsinflammationer i tid för att minska risken för tandlossningssjukdom.
I dagsläget finns det ingen vetenskap som visar att behandling med laser är säkert och effektivt för att ta bort tandsten eller behandla tandlossningssjukdom. Vi använder oss av beprövade metoder som t.ex. ultraljudsbehandling, Airflow eller handinstrument.
Det är vanligt att patienter har fått höra att de har tandfickor. En tandköttsficka är området mellan tanden och tandköttet. När det kommer ner bakterier i den friska fickan kan bakterierna orsaka en inflammation som på sikt leder till fickan blir djupare och orsakar tandlossningssjukdom.
Sammanfattat är en sjuk tandficka ett mått på tandlossningssjukdom.
I första hand utförs en grundlig undersökning där tandfickorna mäts och en bedömning görs för att se om det är möjligt med behandling. I de fall då tanden har förlorat väldigt mycket benfäste är det inte möjligt med behandling och den tanden måste då tas bort. Tänder som går att behandla rengörs med olika metoder hos tandhygienisten och du får noggranna instruktioner i hur du ska sköta dina tänder för att få tandfickorna att läka ut. Det är väldigt viktigt att du följer rekommendationerna för att behandlingen ska lyckas. Tänder som inte kan räddas kan så småningom ersättas med t.ex. tandbryggor eller tandimplantat.
Boka online eller ring oss på 0171-42 81 60
Mån 8.00-18.00
Tis 8.00-17.00
Ons 8.00-16.00
Tors 08.00-14.00
Fre 08.00-15.00