Tandreglering

En nästan osynlig tandställning för att rätta till tänder i bettet, helt utan räls. Från 740:-/mån, delbetala räntefritt.

Vad är aligners?

Behandling med aligners är en metod som reglerar och flyttar tänder med hjälp av flera avtagbara, nästan osynliga plastskenor, istället för traditionell räls. Skenorna är skräddarsydda och byts regelbundet, ungefär varannan vecka. Tänderna flyttas successivt till den planerade positionen.

Kampanj konsultation

Just nu har vi en kampanj på konsultation för Invisalign, för endast 199kr. Du får en bedömning om metoden är lämplig för just dig utifrån förutsättningar och bettfel, vad du kan förvänta dig, kostnad och hur det går till.

Steg 1 - Tandläkarbesöket

När vår certifierade tandläkare har bedömt att behandlingen är lämplig för dig tas foton, röntgenbilder och avtryck av dina tänder. Allt detta används för att skapa en 3D-simulering där du kan se behandlingen i förväg.

Steg 2 - Skenorna

När du bestämt dig för att påbörja behandlingen tillverkas skenorna och levereras till oss. Vid det första besöket kontrolleras deras passform och eventuell förbehandling, läs mer bland vanliga frågor. Du får med dig ett set med skenor som ska bäras minst 22 timmar varje dag och du byter själv skenor hemma. Byte sker i genomsnitt med 1–2 veckors mellanrum.

Steg 3 - Resultatet

Kontroller sker var 6:e–8:e vecka hos tandläkaren och du får nya skenor. När behandlingen har slutförts behöver du ha en så kallad retainer för att behålla ditt nya leende. Det kan vara i form av en tunn tråd, som limmas på tändernas baksida, eller en nattskena – för att hålla tänderna på plats livet ut.

Vanliga frågor

Redan innan din behandling påbörjas kan du se ett förväntat slutresultat.

Aligners är nästintill osynliga. Skenorna är individuellt formade och är genomskinliga vilket gör det svårt för andra att se dem eller att du genomgår en tandregleringsbehandling.

Skenorna kan tas ut till skillnad mot vanlig tandreglering och underlättar rengöring av tänderna. Du kan dessutom ta ut skenorna när du äter eller vid speciella tillfällen som möten.

Tandreglering med aligners är bekvämt eftersom det inte finns metallfästen eller trådar som kan lossna, sticka eller irritera i munnen.

Du kan äta som du vill och vad du vill när du behandlas med Invisalign eftersom du kan ta ut skenorna när du ska äta och dricka.

Det är svårt att veta exakt hur lång tid en behandling med aligners tar då det varierar mellan olika patienter. Ju större bettfel och bettjustering som behövs påverkar behandlingtiden och kan i vanliga fall variera mellan 3-8 månader. Vid en konsultation får du en uppskattning om behandlingslängden.

Innan en behandlingen påbörjas görs en bedömning av bettet och en fullständig undersökning. Eftersom tänder, bettfel och käkar skiljer sig är det viktigt att behandla med rätt metod. 

Aligners kan exempelvis användas för att korrigera:

  • Trångställningar
  • Korsbett
  • Överbett
  • Djupt bett
  • Öppet bett
  • Gluggar och mellanrum mellan tänderna

När du kommer på en konsultation görs en bedömning om det är en lämplig metod för just dig utifrån förutsättningar och bettfel. Läs mer om bettfel ovan.

Nej. Tandreglering med aligners gör inte mer ont än än vanlig tandställning, patienterna upplever snarare mindre besvär. Det kan däremot vara lite ömt när du byter din skena. Den ömmande känslan innebär att skenorna fungerar och att de flyttar tänderna för att få ett bra slutresultat.

När behandlingen påbörjas får du med dig en uppsättning med skenor och byter själv hemma efter 1-2 veckor fram tills nästa besök, i regel var 4:e till 6:e vecka och får då nya skenor.

För att få bästa möjliga resultat enligt behandlingsplanen är det viktigt att du använder tandställningen så mycket som möjligt, 20 till 22 timmar om dagen.

Aligners fungerar annorlunda jämfört med en vanlig tandställning där man ofta behöver ta bort tänder. Istället görs ibland små ofarliga slipningar mellan tänderna, utan att det gör ont.

Hitta hit

Mottagningen ligger nära Coop Forum i centrala Enköping. Det går bra att parkera på Pausparkeringen, närliggande gator samt 3 timmars fri parkering med p-skiva utanför Coop Forum. Kliniken är helt och hållet tillgänglighetsanpassad och ligger på markplan.

Kryddgårdsgatan 21A
749 35 Enköping