Tandblekning

Ett enkelt och skonsamt sätt att få ljusare och vitare tänder

Vad är tandblekning?

Tandblekning har blivit allt mer populärt och det finns många medel att köpa som sägs göra tänderna vitare. Allt från tandkrämer till strips. Men det är långt ifrån allt som fungerar.

Det finns beprövade och fungerande metoder att bleka tänderna och det säkraste som ger bäst resultat är hemmablekning med individuellt anpassade blekskenor som fylls med blekande gel.

Vi börjar med en undersökning

Först behöver vi göra en vanlig undersökning för att säkerställa att tänder och tandkött är friskt, det får inte finnas hål i tänderna eller tandsten. Det görs även en bedömning för att se om det är lämpligt att utföra tandblekning och om resultatet kan bli bra. Vi bedömer även fyllningar och kronor, eftersom dessa inte bleks så kan de egna tänderna bli ljusare än dessa. Klicka på länken för att läsa mer om vår kampanj på undersökning.

Hur går det till?

Efter en fullständig undersökning och utförd behandling med tandstensborttagning, lagning av hål m.m. är det dags att framställa blekskenorna. Vi registrerar den nuvarande färgen på dina tänder och tar eventuella foton. Det tas ett avtryck på dina tänder, blekskenorna tillverkas och vid det andra besöket provas passformen och du får information om hur du ska gå tillväga och vad du behöver tänka på.

Kampanj

Just nu har vi kampanj på tandblekning med ett komplett paket med individuellt anpassade blekskenor och blekmedel för endast 3500:-. En fullständig undersökning måste alltid göras innan tandblekning sker. Vi har just nu en kampanj på undersökning för nya patienter för endast 499:-.

Är det säkert?

Tandblekning med blekskenor är ett säkert och beprövat sätt för att bleka tänderna. Blekmedlet innehåller karbamidperoxid som inte skadar tänderna. Somliga kan få ofarliga ilningar i tänderna som är övergående och försvinner efter avslutad blekning. Gamla missfärgade och slitna lagningar, så väl som gamla porslinskronor, bleks inte och dessa behöver allt som oftast bytas ut efter avslutad blekning för att få ett snyggt helhetsresultat. Blekning rekommenderas inte för gravida.

Vanliga frågor

Det är individuellt hur länge tänderna behöver blekas för att få ett bra resultat och det handlar även om vad du har för ursprungsfärg och grundförutsättningar. I de flesta fall räcker det med 10-14 dagar, 6 timmar om dagen, vanligtvis nattetid.

Tandblekning är en säker behandling och det finns egentligen bara en ofarlig, och relativt ovanlig, biverkning och det är tillfälliga ilningar eller isningar i tänderna. Dessa är oftast lindriga och går över. Ilningar kan lindras genom att skölja regelbundet med munskölj som innehåller fluor och särskilda tandkrämer som lindrar ilningar. Överdosering av blekmedel i skenorna kan ge en ytlig frätskada som läker fort.

Hur pass vita tänderna kan bli av tandblekning är i princip omöjligt att säga eller förutspå. Resultatet är helt individuellt och varierar. Det går inte att garantera att du får väldigt mycket ljusare tänder.

Anledningen är att att alla har har olika förutsättningar. Det kan bl.a. handla om att du har lagningar på tänderna, missfärgningar som sitter på djupet eller om du röker, snusar och dricker mycket kaffe. Det kan även vara så att en rotfylld tand är missfärgad på djupet och den blir sällan vitare av tandblekning. Det är helt naturligt att ha olika färg på tänderna och de flesta av oss får en mörkare eller gulare färg med åren.

Lagningar kommer tyvärr inte att blekas. Blekmedlet bleker endast tandemaljen.

Det går självklart bra att bleka tänderna trots lagningar, kronor eller broar men de kommer inte påverkas i färgen eller skadas. Det är vanligt att lagningar på framtänder behöver bytas ut efter avslutad blekning för att få samma nyans som din egen tand.

En tandblekning kan vara i 6 månader eller längre, beroende på dina kostvanor, om du röker, snusar eller dricker mycket kaffe. Men även beroende på hur du sköter dina tänder. Självklart kan du underhållsbleka i framtiden.

Självklart går det att bleka rotfyllda tänder, men ibland är dessa missfärgade inifrån och då behöver det oftast göras en kombination av vanlig tandblekning och även en intensivblekning av tandens insida på kliniken.

Vita eller bruna fläckar på tänderna uppkommer vanligtvis tidigt, ibland direkt när den permanenta tanden kommer fram. Dessa fläckar sitter mer på djupet och kan vara svåra att bleka med vanliga metoder. Oftast behövs den vanliga tandblekningen kombineras med en form av intensivblekning på kliniken, kontakta oss för mer information.

Hitta hit

Mottagningen ligger nära Coop Forum i centrala Enköping. Det går bra att parkera på Pausparkeringen, närliggande gator samt 3 timmars fri parkering med p-skiva utanför Coop Forum. Kliniken är helt och hållet tillgänglighetsanpassad och ligger på markplan.

Kryddgårdsgatan 21A
749 35 Enköping