Skalfasader

Porslinsfasader eller skalfasader är ett tunt skal av porslin som fästs på den egna tanden för att ändra form eller färg.

Vad är en skalfasad?

En skalfasad eller porslinsfasad är ungefär som en tunn lösnagel i porslin som fästs på den egna tandytan. Med hjälp av en skalfasad kan färg och form på tanden ändras. Skalfasader används även för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder så väl som korrigera stora mellanrum mellan tänderna, korrigera en ojämn tandrad eller rätta till trångställda tänder. En stor fördel med skalfasader är att man gör mycket lite åverkan på tanden och behöver i vissa fall knappt borra.

Hur görs en skalfasad?

Vid en konsultation går vi igenom dina önskemål, förväntningar och förutsättningar. Önskar du gå vidare med behandling tar vi foton, röntgenbilder och en digital scanning. Med hjälp av allt underlag gör vi en digital planering och simulering för att du ska få se hur de nya tänderna kan se ut och får möjlighet att komma med synpunkter på ev. justeringar till de riktiga fasaderna. När du är nöjd är nästa steg en provning av designen på dina egna tänder, utan slipning eller borrning, så att du kan få se resultatet i din egen mun. Sedan kan vi påbörja framställningen av fasaderna.

Kampanj - konsultation för skalfasader

Just nu kan du boka tid för en konsultation för skalfasader för endast 199:-. Vid besöket får du veta hur dina förutsättningar är för skalfasader, vad du kan förvänta dig, hur det går till och vad behandlingen uppskattas kosta. 

Hur länge håller en skalfasad?

Skalfasader håller i många år så länge de hålls rena – precis som egna tänder. Skalfasader är gjorda så att det är svårt att se att det inte är dina egna riktiga tänder. De missfärgas inte heller av kaffe, te eller rödvin. Fasader binder väldigt hårt till den egna tandytan och blir ett med tanden. Skalfasader kan däremot skadas på liknande sätt som dina egna tänder om du har otur. För att skydda skalfasaderna på bästa sätt används en bettskena i plast nattetid. Detta minskar belastningen och ökar hållbarheten.

Hur mycket kostar skalfasader?

En behandling med skalfasader är individuell, unik och kan jämföras med en skräddarsydd kostym. Just därför är det flera faktorer som påverkar kostnaden.

Den beräknas bl.a. utifrån eventuellt förarbete, val av material, behandlingens svårighetsgrad, omfattning och tidsåtgång. Högestetiska fasader kostar fr. 7000:- och i vissa fall där tänderna är väldigt skadade eller slitna kan högkostnadsskyddet träda in.

Vad finns det för alternativ till skalfasader?

Självklart finns det olika alternativ och metoder att nå det resultat du önskar:

Invisalign tandreglering – genomskinliga skenor som flyttar och rätar upp tänder. Läs mer

Tandimplantat – ersätter en eller flera tänder som saknas eller är skadade. Läs mer

Byta ut lagningar – det går att byta ut slitna och missfärgade lagningar mot estetiska porslinskronor och broar. Läs mer

Tandblekning – ett skonsamt sätt att göra tänderna ljusare utan att tänderna tar skada. Läs mer

Vanliga frågor

I de flesta fall när vi utför skalfasader slipar vi endast 0.3-0.5mm på tandytan och det kan då i de flesta fall göras utan bedövning, men många önskar bedövning som en trygghet för att inte riskera ilningar.

När dina skalfasader är beställda och under tiden de tillverkas får du tillfälliga fasader på plats. Har det gjorts minimala slipningar så finns det oftast inget behov av tillfälliga fasader.

En behandling med ”Hollywood smile” innebär helt enkelt en behandling med skalfasader och eventuellt porslinskronor och broar för att få ett perfekt och vitare leende, som ofta kan ses på kändisar.

Precis som egna tänder finns det alltid en liten risk för att skalfasader kan gå sönder om man har otur och råkar t.ex. bita på ett gruskorn. Nattetid rekommenderas alltid en mjuk skena som skydd då det inte är ovanligt att man biter ihop, pressar eller gnisslar tänder och riskerar då skador på skalfasaderna.

Vi utför endast skalfasader i porslin då det finns en lite högre risk med frakturer eller missfärgningar med plast- eller kompositfasader.

Hitta hit

Mottagningen ligger nära Coop Forum i centrala Enköping. Det går bra att parkera på Pausparkeringen, närliggande gator samt 3 timmars fri parkering med p-skiva utanför Coop Forum. Kliniken är helt och hållet tillgänglighetsanpassad och ligger på markplan.

Kryddgårdsgatan 21A
749 35 Enköping