Rotfyllning och rotbehandling

När en tand blivit inflammerad eller infekterad behöver den rotbehandlas för att kunna behållas – en behandling som kan utföras smärtfritt

Hur görs en rotfyllning?

Under lokalbedövning sker en rotfyllning genom att tandens hålrum, pulpan och tandens rotkanaler, rengörs och fylls med ett särskilt material – guttaperka. Behandlingen kan ske smärtfritt med hjälp av bra lokalbedövning.

Rotfyllda tänder är generellt sett skörare och behöver oftast förses med en porslinskrona för att kunna ge bra tuggfunktion och inte spräckas mellan rötterna med tiden. Läs mer om porslinskronor på länken.

När och varför behövs en rotfyllning?

När tandnerven, pulpan, blivit inflammerad eller infekterad har det skett en så pass stor skada att tanden behöver rotfyllas för att inte orsaka smärta och obehag. Samtidigt kan då tanden räddas och behållas. 

Symptomen börjar oftast med tandvärk med molande eller pulserande karaktär, ilningar, ömhet vid tuggning eller svullnad. Ibland uppträder symptomen helt plötsligt eller kan smygande börja ge sig till känna över tid.

Allvarliga symptom på infektion i behov av akuttandvård

Upplever du en kraftig svullnad i kinden, över halsen eller munbotten är det mycket viktigt att du kontaktar oss för akuttandvård då det finns risk för infektionsspridning som kan leda till livshotande tillstånd och sjukhusbesök.

Vad finns det för andra anledningar till en rotfyllning?

Orsaken till inflammation eller infektion i tänder beror oftast på hål i tänderna men det kan finnas andra anledningar. Tanden kan ha råkat ut för ett trauma, du kanske har slagit i den som barn eller varit med om en olycka. Eller så kan det vara så att tanden har en gammal rotfyllning som inte är bra – där det läckt in bakterier. Ibland kan en gammal rotfyllning behöva göras om när en tand ska förses med en porslinskrona eller bro. 

Vad tycker våra patienter?

”Har inte varit hos någon tandläkare på flera år då jag har en enorm skräck för vad jag än måste göra där. Räcker att komma in i väntrummet så får jag panik. Men här tog de sig tid att prata lugnande när jag kom in. Fick träffa en otrolig tandläkare och underbar sköterska. Känns verkligen att jag hittat rätt. Kan nog inte finnas ett bättre ställe att gå till”

5/5

Vanliga frågor

En behandling med rotfyllning ska inte behöva göra ont och utförs smärtfritt under lokalbedövning.

Kostnaden för en rotfyllning varierar beroende på antalet nerv- och rotkanaler tanden har och svårighetsgraden. Efter en undersökning får du ett kostnadsförslag på behandlingen.

Det är vanligt med oro inför en rotfyllning men det är oftast både komplikationsfritt såväl som smärtfritt. Vi strävar efter att göra färdigt rotfyllningen på ett besök. Efter behandlingen finns en liten risk att tanden kan vara lite öm men det brukar gå över efter cirka en dag. Behandlingen påverkar inte vardagen och de flesta jobbar redan samma dag.

Behandling med rotfyllning är ofarligt och vetenskap visar att det inte finns någon relation till andra sjukdomstillstånd. Att rotfylla en tand, när det är möjligt, är ett väldigt bra alternativ för att kunna rädda en egen tand.

Är tanden i bra skick i övrigt, trots att den är skadad, går den att rädda med en rotfyllning. Om tanden däremot är så pass skadad, att den efter en rotbehandling inte går att vare sig laga eller förse med en porslinskrona kan det vara lämpligt att ta bort den och ersätta med ett tandimplantat eller en tandbrygga. I första hand bör man försöka rädda den egna tanden när det är möjligt.

Tänder som är trasiga i form av frakturer eller kariesangrepp kan i regel nästan alltid rotfyllas. Har en tand spruckit helt mellan rötterna eller att det finns sprickor som går ner på roten är det oftast olämpligt med rotfyllning.

Hitta hit

Mottagningen ligger nära Coop Forum i centrala Enköping. Det går bra att parkera på Pausparkeringen, närliggande gator samt 3 timmars fri parkering med p-skiva utanför Coop Forum. Kliniken är helt och hållet tillgänglighetsanpassad och ligger på markplan.

Kryddgårdsgatan 21A
749 35 Enköping