Akut tandvård i Enköping

Vi hjälper dig när du är i akut behov av tandvård, du får hjälp redan samma dag och du slipper gå med tandvärk.

Snabb akuttandvård

Vi har alltid tid för dig oavsett när ditt akuta tandvårdsbehov uppstår. Vid ett akutbesök tar vi reda på orsaken och du får sedan ett förslag på vad som behöver göras, behandlingsalternativ och vad det kostar. Betalning vid akutbesök sker med kort eller kontant, fakturering sker genom Svea ekonomi efter godkänd kreditprövning – är det aktuellt med faktura så kan du meddela oss vid tidbokning så kan vi direkt kontrollera möjligheten till fakturering genom Svea ekonomi.

Symptom att söka för

  • Ordentlig tandvärk
  • Ilningar
  • Problem med visdomständer
  • Ömhet eller värk i käken
  • Skadade eller utslagna tänder
  • Lossnade lagningar
  • Svullnader i munnen
  • Trasig bro eller krona

När bör du söka akut tandvård?

Alla får vi besvär med tänderna någon gång. Allt från en liten ilning eller ibland kortvarig tandvärk. Det är inte alltid lätt att veta när man behöver söka akut tandvård.

Ilningar är vanliga symtom i tänder och ofta behöver man inte söka om det bara kommer någon enstaka gång. Om det blir ett återkommande problem är det bra att söka akut tandvård för att få det kontrollerat, speciellt om man inte brukar gå på regelbundna undersökningar. Väntar man för länge kan det övergå i tandvärk. Detta gäller oavsett om det är ilningar, tandvärk eller tandinfektion. Ibland kan tänder och fyllningar gå sönder utan symtom eller tandvärk. Väntar man med att få det åtgärdat kan det leda till hål, karies, eller infektioner i tänderna.

Är du i behov av akut tandvård hos jourtandläkare helg eller kväll?

Vid svåra akuta tillstånd såsom allvarliga frakturer, tand- käk- och ansiktsskador eller efterblödningar i mun och munhåla kvällar och helger, hänvisar vi till Käkkirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. De nås dygnet runt via växeln på telefon 018–611 00 00.

Vid andra akuta akuta besvär såsom lösa tänder, svår tandvärk, lossnade fyllningar och sönderbitna tänder kontakta tandläkarjouren i Västerås, mellan 10.00-12.00 på helger, telefon 021-17 49 67. Du kan även kontakta Akuttandvårdskliniken i Uppsala, mellan 09.00–11.00 på helger på telefon 018–611 63 50.

Hur mycket kostar akuttandvård?

Om du har akuta besvär betalar du en undersökningskostnad om 495 kronor där vi tar reda på orsaken, du får information och behandlingsförslag som är aktuell för dig och slutligen en kostnadsberäkning innan behandling påbörjas. Det kan bli aktuellt med ett återbesök och du får då ett kostnadsförslag och bokar tid för nästa besök.

En akutbehandling kostar normalt 1000-2000:- kronor, i mer komplicerade fall kan kostnaden för behandling vara högre men detta får du självklart information om innan behandling påbörjas.

Vanliga frågor

Förstahandsalternativet vid värk är en kombination av 2st Alvedon 500mg tillsammans med 1st 400mg Ipren, maximalt 3 gånger per dag –  under förutsättning att du inte är allergisk mot något av preparaten eller har andra sjukdomstillstånd som gör det olämpligt att använda någon av tabletterna. Som exempel bör du undvika Ipren om du äter blodförtunnande mediciner eller om du är gravid. Vänta inte med att boka tid för akuttandvård då det nästan alltid förvärras.

Svullnader i munnen är ofta orsakade av infektioner och inflammationer från bakterier. Svullnader kan leda till allvarliga komplikationer och du bör alltid söka akut tandvård.

Oftast är orsaken en inflammation runt visdomständer som orsakar värk, svullnad och feber – eller ett stort hål, kariesangrepp, in till nerven. Symptom från visdomständer bör alltid undersökas, tveka inte att boka en akuttid eller vanlig undersökning.

Det bästa sättet att undvika tandvärk är att ta god hand om tänderna. Borsta två gånger om dagen med fluortandkräm, använd munskölj med fluor och tandtråd. Regelbundna undersökningar, kontroller och tandhygienistbesök minskar risken för akuta besvär då vi kan upptäcka mindre skador och förebygga istället för att behöva laga tänder.

Det är inte ovanligt med tandpressning eller tandgnissling nattetid, oftast i samband med stressiga perioder. Käkmusklerna som sitter i hela ansiktsområdet får jobba hela natten och ger då ofta symptom som huvudvärk på morgonen eller ömhet i tänder och käkled. Behandlas vanligtvis både med individuellt anpassade övningar för käken och bettskena.

När en tandbit eller lagning lossnar eller går sönder finns det risk för att bakterier snabbt kan läcka ner i tandens nervhåla, pulpan, och orsaka en infektion eller inflammation som ger kraftig tandvärk. Åtgärdas det omgående minskas risken avsevärt.

Ilningar uppkommer oftast då det är hål (karies) i tänder, frakturer, sprickor eller blottade tandhalsar. Ilningar från blottade tandhalsar kan ibland lindras med specialtandkräm, fluorskölj eller intensivbehandling hos tandhygienist men kan även vara i behov av lagning eller en porslinskrona.

Dessa svullnader är oftast orsakade av stora infektioner, abscesser, som kan ha väldigt allvarliga konsekvenser om du inte söker akuttandvård och undersökning.

Orsaken till lösa tänder är oftast infektioner eller tandlossning som behöver behandlas. Tandlossning brukar inte alltid orsaka värk, men när det väl börjar beror det på att tandköttet och fästet runt tanden blivit infekterat. Tandköttet blir då svullet, rött, lättblödande och kan ge mycket smärta i den akuta fasen. Tänderna kan bli ömma och rörliga. Tandlossning kan behandlas av tandhygienisten.

I vissa fall kan det finnas infektioner i och omkring tänder i överkäken som kan ha sina rötter nära bihålan, vid varbildning uppstår oftast en svullnad och tryck upp mot bihålan som kan smärta eller ömma. Behandlas vanligtvis med en rotfyllning för att kunna rädda tanden.

Tuggömhet beror oftast på sprickor, kariesangrepp, infektioner och inflammationer i tänder. Dessa symptom bör alltid undersökas.

Hitta hit

Mottagningen ligger nära Coop Forum i centrala Enköping. Det går bra att parkera på Pausparkeringen, närliggande gator samt 3 timmars fri parkering med p-skiva utanför Coop Forum. Kliniken är helt och hållet tillgänglighetsanpassad och ligger på markplan.

Kryddgårdsgatan 21A
749 35 Enköping